Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan contact op met GGD Zeeland.
Of kijk op MijnVraagOverCorona.nl | Rijksoverheid.nl
Algemene vragen
Met een coronaprik in het najaar ga je beter beschermd de winter tegemoet. Hoewel het coronavirus het hele jaar door kan opleven, zullen de gevolgen van de ziekte waarschijnlijk groter zijn in de winterperiode.
Dat komt omdat er in de winter ook veel andere virussen rondgaan, zoals verkoudheid en griep. Virussen kunnen zich beter verspreiden in de winterperiode. Dit komt doordat virussen zich verspreiden via praten, hoesten of niezen. In de winter zijn de ramen en deuren vaker dicht en zitten mensen vaker bij elkaar in één ruimte.
Niet iedereen kan de coronaprik halen.
Je kunt de coronaprik halen als je:
- 60 jaar of ouder bent;
- 18 tot en met 59 jaar bent én jaarlijks een uitnodiging krijgt voor de griepprik (bijvoorbeeld vanwege hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening);
- een medisch hoog risico hebt (bijvoorbeeld door een ernstige afweerstoornis);
- zwanger bent;
- in de zorg werkt met direct patiënt- en/of cliëntcontact;
In sommige gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten de doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid of op advies van een behandelend arts. Neem dan contact op met GGD Zeeland.
Het is tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik te halen. Voor zwangeren en mensen met een medisch hoog risico blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar.
De coronaprik is hetzelfde als de booster of herhaalprik. Je kunt de coronaprik vanaf 2 oktober 2023 halen.
Je kunt de coronaprik halen als je behoort tot één van de doelgroepen en je laatste coronaprik langer dan 3 maanden geleden is. Het is verstandig de prik in het najaar te halen om je bescherming weer op peil te brengen. Dat kan tot eind december bij de GGD. Zwangeren mensen met een medisch hoog risico kunnen ook daarna nog de coronaprik halen.
Vragen over je uitnodigingsbrief
Een afspraak maken voor een coronaprik is eenvoudig bij het Klantcontactcenter van GGD Zeeland: 0113-249 442.
Onze professionals zijn bereikbaar op werkdagen van maandag t/m vrijdag, tussen 08:30 en 17:00 uur. Wij nemen de tijd om je prettig te te helpen! Ook bij het verzetten of annuleren van je afspraak en bij vragen over corona.
Of 24 uur per dag met DigiD via planjeprik.nl of tijdens kantooruren via 0800-7070.
Vragen over de coronaprik
Of het nou om je eerste coronaprik gaat of om je vijfde, je kunt nog steeds twijfelen. Om je te helpen bij je beslissing, vind je op MijnVraagOverCorona.nl | Rijksoverheid.nl een aantal vragen en informatie over de coronaprik op een rij gezet. Kijk bij 'Ik twijfel over de coronaprik', Hopelijk helpt dit jou bij vragen en zorgen die je hebt.
Twijfel je nog, neem dan contact op met GGD Zeeland. Wij nemen de tijd om je goed van dienst te zijn!
Vanaf 2 oktober 2023 wordt de coronaprik gegeven met het meest actueel beschikbare vaccin. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus.
Alternatief
Er komt naar verwachting dit najaar een aangepast eiwitvaccin van producent Novavax beschikbaar. Dit vaccin beschermt net als het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer beter tegen coronavirusvarianten die er nu zijn. Als dit vaccin op de markt komt, zal het beschikbaar zijn voor personen die geen mRNA-vaccin willen of kunnen krijgen.
Je kan de griepprik en de coronaprik ook zonder problemen tegelijk of vlak achter elkaar krijgen.
De GGD geeft de coronaprik, de huisarts geeft de griepprik. Praktisch is het daarom niet mogelijk om de prikken tegelijkertijd te krijgen. Er is geen bezwaar tegen het krijgen van de prikken op hetzelfde moment of vlak achter elkaar.
Heb je koorts of ben je ziek? Dan kan je de afspraak verzetten of afzeggen.
Hoe verzet ik mijn afspraak?
- Bel met ons lokale KCC op telefoonnummer 0113- 249 442. Onze professionals zijn bereikbaar op werkdagen van maandag t/m vrijdag, tussen 08:30 en 17:00 uur.
- Of 24 uur per dag met DigiD via planjeprik.nl
- Of bel tijdens kantooruren via 0800-7070.
Er kunnen bijwerkingen optreden na de coronavaccinatie, meestal enkele uren of dagen erna.
Sommige mensen krijgen na een coronaprik last van (milde) bijwerkingen. Dit kan spierpijn of koorts zijn, andere mensen kunnen last van wat hoofdpijn of vermoeidheid hebben. De bijwerkingen van de nieuwste coronavaccins zijn naar verwachting hetzelfde als de andere vaccins tegen corona.
Deze bijwerkingen verdwijnen vaak binnen een paar dagen na de coronavaccinatie. Mochten klachten langer aanhouden of maakt je je zorgen, neem dan contact op met de huisarts. Meld hier je bijwerking na coronavaccinatie.
Ja, je krijgt een vaccinatiebewijs. Dat kun je desgewenst zelf in je gele boekje doen.
Vragen over de priklocaties
Kijk op deze pagina: Priklocatie | GGD Zeeland Prikt
Overige vragen
Ja, dat kan.
Mantelzorgers die zelf ouder zijn dan 60 jaar ontvangen een uitnodigingbrief voor de coronaprik dit najaar.
Mantelzorgers van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, kunnen zelf een afspraak maken. Neem contact op met GGD Zeeland.
Dit geldt ook voor mantelzorgers die niet tot deze groepen behoren maar toch gevaccineerd willen worden om de kwetsbare mensen voor wie zij zorgen te beschermen. Of als een behandelend arts adviseert een coronaprik te halen.
Voor meer informatie kan je terecht op de volgende pagina's:
- Mijn vraag over corona - MijnVraagOverCorona.nl | Rijksoverheid.nl
- Praktische informatie coronaprik - Coronaprik: praktische informatie | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl
- Afspraak maken coronaprik - Ik wil een coronaprik halen - coronatest.nl