De coronavaccinatie kan ervoor zorgen dat kinderen minder ernstig ziek worden. Het is vooral belangrijk bij kinderen met een medische aandoening. Het is op dit moment nog niet bekend in hoeverre de omikronvariant langdurige klachten veroorzaakt. Long COVID komt bij kinderen weinig voor. De coronavaccinatie kan langdurige klachten (Long COVID) deels voorkomen.
Kinderen van 6 maanden t/m 4 jaar
Kinderen jonger dan 5 jaar met een medisch hoog risico hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van corona dan hun leeftijdgenoten. Bijvoorbeeld vanwege een hart- of longaandoening of een afweerstoornis. Daarom kunnen zij vanaf 16 januari op uitnodiging van de kinderarts gevaccineerd worden op speciaal aangewezen GGD-locaties.
Ouders van deze kinderen ontvangen een uitnodiging van de kinderarts. Met deze uitnodiging je op afspraak terecht op daarvoor aangewezen GGD-locaties. De basisserie bestaat uit drie prikken met een kinderdosis van het Pfizervaccin. Dit vaccin is op 19 oktober 2022 goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.
Heb je een kind in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar zonder ernstige medische aandoening? Dan is een coronaprik niet nodig. Volgens de Gezondheidsraad is het risico dat je kind ernstig ziek wordt door corona laag.
Lees de informatie hierover van de Rijksoverheid
Kinderen van 5 t/m 11 jaar
Alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus, krijgen een uitnodigingsbrief. In de brief staat hoe jullie een prik kunnen halen. Je gaat altijd mee met je kind als het een prik krijgt.
Welk vaccin en hoeveel prikken krijgt mijn kind?
Je kind krijgt 1 of 2 prikken met een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Of het kind 1 of 2 prikken krijgt, ligt eraan of het kind corona heeft gehad. Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen altijd 2 prikken. Zij krijgen de 2e vaccinatie na 4 weken.
Toestemming van de ouders
Er moet minimaal één ouder/verzorger meekomen naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie wordt daarom eerst gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, dan zet de GGD geen prik.
Jongeren van 12 tot en met 17 jaar
Basisserie
Ben je jonger dan 16? Beslis dan samen met je ouders of verzorgers of je een coronaprik wilt. Kom je er echt niet uit samen? Dan mag je uiteindelijk zelf beslissen of je je laat vaccineren. Je hoeft geen verklaring mee te nemen van je ouders of verzorgers. Op de priklocatie vraagt een medewerker wel of je het met ze hebt besproken.
Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je zelf beslissen of je een coronaprik wil.
Maak een afspraak via 0800-7070, op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur.
Herhaalprik
Iedereen van 12 jaar en ouder kan een herhaalprik krijgen. Dit kan 3 maanden na je laatste vaccinatie of corona besmetting.
Lees meer over de herhaalprik en hoe je een afspraak kunt maken.
Vaccinatie voorkomt ontwikkeling MIS-C
Kinderen die het coronavirus hebben gehad, kunnen enkele weken daarna een heel zeldzame, ernstige ontstekingsreactie krijgen. Die aandoening heet Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C). Bij MIS-C zijn kinderen ernstig ziek met hoge koorts. Vaak met buikklachten. Er is een ontstekingsreactie in meerdere organen. Kinderen met MIS-C worden altijd opgenomen in het ziekenhuis en de helft zelfs op de intensive care.
Vaccinatie kan het ontwikkelen van MIS-C voorkomen. Als een kind al eerder een corona besmetting heeft doorgemaakt zonder MIS-C, is de kans hierop bij een volgende infectie heel erg laag.