Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona kunnen dit najaar een coronaprik halen. Met de coronaprik brengen zij hun afweer tegen het coronavirus weer op peil. De prikronde start op 2 oktober en eindigt eind december.

Vanaf 20 november 2023 hoef je geen afspraak meer te maken en kan je op alle vaste en tijdelijke locaties gewoon binnenlopen. 

Nieuw vaccin
Er wordt gevaccineerd met een vaccin dat is aangepast aan de huidige subvariant van omikron. Dit is het meest actueel beschikbare mRNA-vaccin.

Wie mogen de prik komen halen?

  • Mensen van 60 jaar en ouder;
  • Mensen in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik;
  • Volwassenen en kinderen uit medische hoogrisicogroepen; 
  • Zwangeren;
  • Zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten- en/of cliënten

Voor zwangeren en mensen uit medisch hoogrisicogroepen die door een arts worden doorverwezen (bijvoorbeeld mensen met een niet goed werkend afweersysteem) is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024.

Maatwerk
In individuele gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten de genoemde groepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid. 

Uitnodigingsbrief

Ben je 60 jaar of ouder? Dan ontvang je vanaf 19 september een uitnodigingsbrief van het RIVM voor het halen van de coronaprik bij de GGD.

Ben je tussen de 18 tot en met 59 jaar oud en ontvang je jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik, of ben je zorgmedewerker, of ben je zwanger? Dan ontvang je geen uitnodigingsbrief. Je kunt zelf een afspraak maken.

Vaccinatieafspraak

Wil je een afspraak maken, wijzigen of afzeggen? Hiervoor, en met vragen kun je bellen met de professionals van GGD Zeeland: 0113 - 249 442.  Wij staan je graag te woord op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.

Ook kun je via het Landelijke vaccinatie afsprakennummer 0800-7070 een afspraak maken. En via www.planjeprik.nl kun je 24 uur per dag online een afspraak inplannen voor de herhaalprik, met DigiD-inlogcode.

Waar kun je straks de coronaprik halen?

GGD Zeeland vaccineert op zes vaste, goed bereikbare locaties in de regio: Goes, Middelburg, Vlissingen, Zierikzee, Terneuzen en Tholen. 

Daarna prikken we ook op tijdelijke locaties in de wijken. Deze vaccinatiemogelijkheden komen bij de vaste locaties die er al zijn in de regio.    
                    
Vanaf 20 november 2023 kunnen mensen ook zónder afspraak naar de priklocaties van de GGD’en komen. Wanneer en waar dat kan, maken we bekend via de CoronaNieuwsbrief, op onze website, in huis-aan-huis kranten en via onze Facebookpagina

Met mensen die niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie kunnen komen óf vanwege psychische redenen niet-mobiel zijn, wordt samen naar een oplossing gezocht.    

Goed om te weten

Je kiest zelf of je de coronaprik wilt. Een coronaprik is dus niet verplicht. Informeer jezelf goed, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken;

  • De coronaprik is gratis;
  • Je krijgt de prik in je bovenarm;
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee (rijbewijs, paspoort of ID-kaart);
  • Tijdens je bezoek aan de priklocatie mag je een mondneusmasker dragen, maar dat is niet verplicht. Je mag de prikker ook vragen om een mondneusmasker te dragen;
  • Verzet je afspraak als je ziek bent of koorts hebt op de dag dat je de coronaprik krijgt.

Op MijnVraagOverCorona.nl | Rijksoverheid.nl vind je veel informatie over corona en de coronaprik.